esmaspäev, 17. september 2012

Kõlarijalad

Kui mul olid Estonia 35AS021 kõlarid  kasutusel, seisid need põrandal. Kuna nad ei ole kõrged, siis vokaal ei tule otse kuulajani, mistõttu otsustasin odavalt valmistada kõlarijalad, mis paneks kõlarid kuulaja kõrvade kõrgusele ning ei peletaks oma kehva välimusega eemale.
Visioon oli mul olemas - postid, mille peal ja all puidust plaadid ning põrandale toetuvad piikidega, mida oleks võimalik reguleerida, kui põrand ebatasane on. Tuli asuda tegude juurde.
Postid otsustasin leida ühest mahajäetud rajoonist - veetorudest, mis mind maa all ootasid. Saigi rauasaega öösel "jahile" mindud ning peatselt tulin tagasi parajalt roostes torudega. Edasi oli vaja metallplaate, mis postide otsa kinnitada. Selleks läksin lähimasse metallitöökotta ning edastasin oma soovi. Kuna härra sealpool oli väga huvitatud, et ma sellise asjaga tegelen, tegi ta mulle need plaadid hea hinnaga. Postid lihvisin roostest puhtaks ning keevitasin ilusal suvisel päeval plaadid külge. Ahjaa, et postid raskemaks muuta, täitsin postid kuiva liivaga, mis vähendab heli vibratsiooni edasikandumist.  Peale seda värvisin musta mati spreiga metalli üle ning katsin ka õrnalt lakiga, et värvi kaitsta väliste tegurite eest.
Siis valmistasin saepurust plaadid, katsin mahagoni värvi peitsiga ning lakiga ja kinnitasin postide külge. Puitplaatide külge läksid ka poldid ning kõrgust saab reguleerida mutritega, mis kõige all. Projekt lihtne ja tõhus ning heli jälle parem :)

2 kommentaari: