pühapäev, 16. september 2012

Fullrange kõlarid BG20 baasil

Olin juba pikemat aega soovinud ise valmistada kõlareid, teha midagi teistsugust, oma käe järgi. Samuti oli suur huvi teada, kui head need kõlarid olema saavad, kui need ise valmis teha. Teadmisi sai juba mitu aastat kogutud ning 2010 aasta sügisel otsustasin asja käsile võtta. Nagu ikka, raha ei olnud loopida ning pidin uurima võimalikult häid valjukaid, mis siia projekti sobiks. Selge see, et mida vähem valjukaid, seda vähem võib raha kuluda. Otsustasin proovida fullrange kõlareid, ehk kõlarid, kus üks valjuhääldi mängib kõik sagedused välja. Kuna aga bassiots oli mul tähtis, ei saanud väga väikseid kaste valmistada.
Otsustasin Visaton BG20 valjuhääldite kasuks, millega on hakkajad inimesed väga häid projekte teinud ning oma hinna kohta (tol ajal 390kr tk) super soodne!
Uurisin maailmast, kui suure kasti võiks teha ning kas filtreid on ka vahele vaja. Katsetasin ka kasti suurusega ise:



Nagu pildilt näha soovib valjukas endale üsna suurt kasti, et piisavalt madalale mängida. Proovisin ka kahte valjukat ühes kastis, mis annaks helirõhku juurde, kuid kast ise jääks väikseks õige madalate sageduste jaoks. Otsustasin ca 65L kastide heaks, kus F3 sagedus (ehk sagedus, kus helirõhk on langenud 2x - 3dB) on umbes 44Hz.

Projekteerisin ka sobiva kasti Solid Edge programmis valmis ning lõpptulemus peaks jääma midagi sellist:
Kaup käes - valjuhääldid, invertertorud ning kõlariterminalid:
Kastimaterjaliks võtsin 22mm vineeri. Kuna see oli esimene projekt, siis tahtsin kõik väga korralikult teha, nimelt sai esipaneel topeltjäme (44mm, kaks vineeripaneeli kokku), kasti keskele tugevdus. Seda kõike selleks, et kasti enda vibratsiooni minimaliseerida, mis lisab helile tihti ebavajalikke moonutusi. Kastid katsin seest piisavalt jämeda vildiga, et helipeegeldusi summutada kasti sees. Viimasel hetkel otsustasin neid suuri kõlariklemmiterminale mitte kasutada ning tellisin paremad kullatud klemmid. Tulemus:
Edasi kõlarid, juhtmed külge ja heli proovima. Ilma filtrita on küll heli väga selge ja detailid, mida varem ei kuulnud tulevad nüüd väga hästi välja kuid kõrgem ots on antud valjukal väga kriiskav sellise setupiga, seega tuli koostada võimalikult minimalistlik filter, et heli väga ära ei kaoks.
Filtriga katsetused, mis võtsid tegelikult enamus aja kõlari valmistamisest:
Sain lõpuks väga hea tulemuse, kus heli oli kõrvale meeldiv ning väga avar ja detailne. Tuli aga võimalus muuta kõlarid potentsiaalselt veel paremaks, nimelt lisada ühed tviitrid juurde - Visaton TW6NG. Mõeldud tehtud, esipaneelile üks lisaauk (mitte põhjani) ning kõlari install:
See tähendas, et ka filter tuli täiesti ümber teha. Õnneks on Visatonil enda kõlarite jaoks üks super programm selle jaoks olemas, Visaton Boxim, millega saab disainida erinevad kõlarid ning filtrid ja ka teoreetilist sageduskara näha. Tegin erinevaid katsetusi, kuid leidsin, et just selline variant on parim, on ka mõnel teisel kõlaril kasutusel just selline filtriskeem v.a see, et kõrgehelikõlar on vastandfaasis:
Samuti modifitseerisin füüsiliselt BG20 elemendid eemaldades lisakoonuse, mis mõeldud kõrgemate helide võimendamiseks ning samas põhjustades lisamoonutusi :)
Filter kokku laduda ning heli katsetama:
Tulemusega jäin väga rahule, kõrgem ots läks rahulikumaks ja meeldivamaks, detailsus ei kadunud. Ja nii ma kuulasin pikemat aega kuni otsustasin ka kõlarid ära värvida. Lihvimine, pahteldamine ning värvimine:

Ning esipaneel peitsitud ja tulemus. Puudu on ainult põhjaplaadid ning esipaneel on lakkimata:
Antud projekt avardas väga palju silmaringi ning andis uusi mõtteid, kuidas teinekord paremini, efektiivsemalt ja huvitavamalt teha nii puidutööd, heli seadistamist kui ka disaini. Samuti olin kindel, et see projekt ei jää mu viimaseks :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar