pühapäev, 23. september 2012

Dipoolkõlarite katsetus

Oli aeg, kus näpud sügelesid millegi järgi. Peas oli idee ja soov mis tuli reaalsuseks muuta. Soov katsetada midagi, mida enamik kõlaritootjaid ise ei julge teha selle keerukuse ja innovaatilisuse poolest. Olles kuulnud oma kõrvaga ühelt helimeistrilt Dipool stiilis (Open Baffle) kõlari heli, sattusin vaimustusse ning see jäi mind kummitama. Ühel päeval võtsin kätte ning ostsin materjali ja komponendid ära.
Õnnelikeks kandidaatideks said kõrgeteks kõrgema klassi tviitrid Visaton G20SC (http://www.visaton.com/en/chassis_zubehoer/ht_kalotten/g20sc_8.html)
keskmisteks Visaton BG20 fullrange valjukas (http://www.visaton.com/en/chassis_zubehoer/breitband/bg20_8.html), millega mul kogemused olemas. Kuna soovisin, et bassikõlar mängiks maksimaalselt madalale (samas mitte kasti üüratult suureks ajades), otsustasin madalvaljuhääldina kasutada Visaton W200S 8 oomist varianti (http://www.visaton.com/en/chassis_zubehoer/tiefton/w200s_8.html)
Antud valjukas mängib oma hinnaklassis 8" valjukate seas vastavas kastis väga madalale.
Kuna 3D projekteerimine ei olnud mul võõras, hakkasin arvutis esialgu kõlari valmis kavandama. Disaine proovisin seinast seina, mõned näited:





Osad variandid ei olnud muidugi dipoolid, kuid tahtsin näha, kuidas nad välja näevad.
Lõpuks otsustasin valmistada midagi sellist:
Sihvakam disain, bassikõlar suunaga ette poole ning kasti ruumala 49L, Inverteri häälestussagedus 35Hz, F3 punkt 32Hz peal, tundlikkus peaks jääma 88dB 1W/1m peale.
Mis aga dipoolkõlari valmistamise eriti raskeks teeb, on heli paika saamine. Kui üritada lihtsalt lahti seletada, siis kõlari tagumine külg kiirgab vastandfaasis heli ja kui esi ning tagakülje helid kokku saavad, siis nad nullivad üksteist. Seda mitte kõigil sagedustel! Siin tuleb mängu esipaneeli laius, st kui heli lainepikkus on suurem kui esipaneeli laius, siis paindub heli paneeli taha(ette) ning vastandfaasid kohtuvad, traditsiooniliste programmidega helifiltrit ning häälestamist ei õnnestu teha. Samuti tekib sellega sageduskarasse baffle step "piik" ehk teatud sagedusel on heli eriti võimendatud tänu esipaneeli käitumisele.
Võtsin kasutusele programmi "Edge", mis peaks teoorias aitama arvutada õiged filtrid, et kompenseerida baffle step ning dipooli efekt. http://www.tolvan.com/edge/help.htm
Sellega sain esialgse pildi ette. Tegin kastid valmis:
Seest samuti tugedega, sisemisele seinale liimitud vatti paras kogus, et peegeldustest vabaneda. Terminalideks kasutasin kullatud klemme, mis juhivad hästi elektrit ning peaks olema korrosiooni kindlad.Tegin ka esialgse joonise filtri skeemi paigutusest:
Selline skeem oli muidugi sinisilmselt lihtne ja elementide vaene. Ühendasin juhtmed ja valjukad kastidele:
Kõlari kinnitamisel ei kasutanud muidugi kruve, vaid tõmbemutreid, mis ennast ise kinni keeravad kui neid peale keerata. Katsetuseks aga panin kruvid, et oleks lihtne lahti võtta. Edasi algas kõige keerukam osa ehitusel: Filtrite häälestamine. Programmides oli mul erinevad filtriskeemid valmis arvutatud: põhiline skeem oli bassikale 1. järku, pool. Kõrgele helile samuti 1 järku. Keskmistele läks samuti 1. järku filter+baffle kompensatsioon ja natuke veel... Esialgne filter:
Filtritega katsetasin kokku ilmselt 3 kuud, ennem kui jõudsin rahuldava tulemuseni. Antud kõlari puhul annabki selle õige kõla just filter, ilma nendeta ei ole need kõlarid väga palju väärt ning heli poolest samuti erilised pole. Missugused need filtrid siis tulid? Jätan enda teada "firma saladusena" :) Kuna sellist projekti ei ole lihtne teha ning kõike kandikul ette kanda ei oleks minu suhtes aus.  
Helist - Vapustavalt avar heli, nii kõlarite kõrval olles kui ka ees, heli on kerge, kõrvale meeldiv, õige loo puhul tekib tunne nagu paitaks kõrvu :) valjult ei väsita. Bass on sügav. Sellist tüüpi kõlar mängib igas toas erinevalt, samuti mängib paigutus palju rolli. Muidugi on sõnadesse sellist kirjeldust raske panna, seega on kõige parem tulla ise kuulama, sest see on tänu oma disainile ja valmistaja edukusele suurepärane. Lõpuks siis ka viimistlus, milleks on minu lemmik mahagoni värvi peits ja lakk peale.
Lõpptulemus:



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar