reede, 21. september 2012

Estonia 010 eel-ja lõppvõimendi modifitseerimine

Väga sümpaatne on minu jaoks nõuka ajal valmistatud võimendikomplekt Estonia 010, kuna ettevõte asus Nõukogude Eestis, komplekteerimistehased üle kogu Eesti k.a Haapsalus. Sellest ettevõttes kasvas välja maailmakuulus kõlarite tootja Audes.
Minu käest on läbi käinud mitmed Estonia võimud (ca 10 komplekti ringis) ning enamik neist on minu poolt ka modifitseeritud. Mida rohkem ma neid modisin, seda põhjalikumaks see muutus ning seda ägedam oli tulemus. Mida ma siis täpsemalt tegin?
Esimesed modifitseerimised piirdusid eelvõimendi modimisega - kuivanud lüüdid ning vilets tämbriosa, mis tehasest nii oli välja veerenud. Kogu komplekti heli rikkus ära just eelvõimendi tämbriosa ning paljudele jäi seetõttu mulje, et komplekt on vilets. Lõppvõim üksi on aga selliste näitejatega mis teeb enamik uutele kuni ~400EUR maksvatele tutikatele võimenditele silmad ette.
Estonia eelvõimendi helivaljuse nupp on 4 toonkompensaatori (läänes loudness) juhtmega. Mõned variandid, mis olen ise läbi proovinud:
  •  Kõige parema tulemuse helipuhtuse kohapealt sai, kui need 4 juhet üldse ära eemaldada. Selle miinuseks on aga veidi lahja bassiosa.
  • Võib ühendada 2 viimast juhet ainult lahti ning suurtemate kondede (skeemil C59, C60) ees olevad takid (skeemil R104, R105) (1koom) vahetada ca 5-10koom vastu. Siis kasutab suuri kondekaid bassides, kuid takid piiravad selle saatmist, niiet tuleb üsna puhas heli ja piisava bassiga.
Samuti ära vahetatud kõik lüüdid eelvõimendis, kuna need on tavaliselt ainukesed komponendid, mis sellel võimendil saba annavad:
Kõige juurde kuulus muidugi traditsiooniline potekate-nuppude puhastus ja õlitus, et ei oleks üleliigseid helisi :)
Kuid hilisemate kokkupuudetega hakkas huvi pakkuma ka lõppvõimendi modifitseerimine. Neid liikus ringi põhiliselt kahte varianti: 4 oomised ning 8 oomised. 4 oomisel suurema traadiga trafo mähis ning madalam toitepinge, lõppudeks tavaliselt kt818/819. 8 oomisel trafo peenema traadiga, toitepinge kõrgem, alla 8 oomiseid kõlareid järgi ei lubanud, lõppudes tavaliselt kt864/kt865, muidugi leidus ka erandeid, näiteks:
Tähisega 2T818A, 2T tähendas sõjaväe tööstusele suunatud kaupa, välimuselt küll sama, kuid sees hoopis midagi muud, kannatab rohkem võimsust ning praagi ja parameetri kõikumine minimaalne kuna läbis tugeva kontrolli.
Niisiis, oli ka Estoniale projekteeritud voolupiiraja, mis märkimisväärselt piiras võimsust. 8 Oomise variandi puhul on lihtne võimsust tõsta, eemaldades voolupiiraja. Selleks tuleks lahti joota dioodid VD36, VD37 skeemil parema kanali järgi, tulemuseks teooria järgi 2x35w asemel  ~2x50w. 4 oomise koormuse korral on lõputransid muidugi üsna piiri lähedal, samas kui elevant pole kõrva peale astunud, ei tohiks see korralikul Eesti kodanikul probleem olla.

Samuti on võimalik 8 oomine võimendi lihtsalt häälestada 4 oomi peale, selleks skeemi peal takistile R63 peale joota ca 560oomine takisti. Pärast tuleb proovida väljundis näiteks muuttakistiga, kas lühise korral kaitse ikka rakendub - testisin ning ca 2,6 oomise koormustakistuse korral rakendub kaitse, sobib :)
Samuti käin tavaliselt läbi lõppvõimu häälestamise - Algvoolud lõputranssidel ca 40-45mA tagamaks maksimaalse helikvaliteedi ning väljundi 0 paika reguleerida. Ühel komplektil värvisin huvipärast ka metallkorpuse mustaks, mulle täitsa meeldis. Lõpptulemuseks on meeliülendav muusika taasesitamine nii vaikselt kui ka valjul helinivool :)
 Ning muidugi ka testimine, kas kõik töötab nii nagu vaja:

24 kommentaari:

  1. Tere.
    Mul on Estonia 010 eel - ja lõppvõim, mida oleks vaja veidi sättida. Kas viitsiksite tegeleda ? Tel 5012678, Margus.

    VastaKustuta
  2. Tere!
    Mul ka sama võimendi, mis oleks vaja paremale elule äratada, kas selleks oleks aega ja huvi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere Mart! Paraku viimasel ajal on töö kõrvalt üsna vähe aega, seega ei saa abi pakkuda :(

      Kustuta
  3. tere. ega teil pole juhuslikult müüa neid võime (8ohm) või äkki teate kedagi kellel oleks

    VastaKustuta
  4. Tere!

    Ei ole selliseid võime hetkel üldse.

    VastaKustuta
  5. mul on müüa lõpp võim aga ei tööta miskipärast muidu 3 osaline pakku hind

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Aitäh pakkumast, ei ole hetkel huvitatud.

      Kustuta
    2. Tere.
      kas see kolmeosaline veel alles?

      Kustuta
    3. Kui alles siis huvitatud. 58 055 083 Janek

      Kustuta
    4. Kui alles siis huvitatud. 58 055 083 Janek

      Kustuta
    5. Tere.
      kas see kolmeosaline veel alles?

      Kustuta
  6. Tere !kas oleks võimalik aidata leida R63 takisti trükiüplaadil, ma ei suuda ise seda kuidagi leida.

    VastaKustuta
  7. Tervist !
    Viitsite ehk seletada mida tämbriosa all silmas pidasite ja mida tegite et helikvaliteet tõusis ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere!
      Tämbriosa eelvõimendis. Bassi ja kõrgete reguleerimine ning toonkompensaator (loudness). Kui nüüd erinevaid võimendeid kuulata (näiteks korralike lääne omasi, nii vanu kui ka uuemaid), siis jääb kohe kõrva, et tämbriosa Estonia eelvõimendis on mudane. Isegi kui need on keskasendisse ehk nulli keeratud.
      Ja mida ma tegin, eks sellest see artikkel räägibki natuke :)

      Taavi.

      Kustuta
  8. Tere!

    Mul 4 oomine lõppvõim ja 8 oomi Estonia 130W kõlarid. Eelvõim moditud teie näpunäidete järgi ja lisaks opvõimud sai pandud lääne omad. Tunne on, et ei saa lõpust korralikku võimendust kätte, kaitse rakenduks nagu liiga vara. Heli ei saab alla poole pote käigust keerata. Heli on iseenesest väga hea ja detailne, aga tahaks vahest valjemini kuulata. Mida modida annaks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere!

      Õnnitlen hea modifikatsiooni puhul. Kui indikaatorid õrnalt punases, siis ei tohiks kaitse rakenduda ja heli peaks ka puhas olema veel kõrva järgi. Kui aga varem rakendub, siis tuleks timmida.
      Võibolla on bass liiga palju peale keeratud ja siis tundub et ei ole piisavalt valju?
      Kas lõppvõimendi on hooldatud - lüüdid vahetatud ning voolud paika regullitud?

      Taavi.

      Kustuta
    2. Sain asja paika. Tuli timmida trimmereid 3K3 nominaaliga R95,96,97 ja 98. Nendega piiratakse väljundvoolu. Mul olid need peaaeg nulli keeratud ennem. Keerasin need üle poole peale ja hakkas ilusasti ka punast näitama,ning valjust sai just just niipalju juurde, nagu soovisin.

      Kustuta
  9. Ilus! Hea kuulda, et pill hüüab nagu peab.

    VastaKustuta
  10. Tervist! Uurin kas modid veel est. lõppvõimu ?

    VastaKustuta
  11. Hea tähelepanek. Kirjuta tafkaaudio (at) gmail.com. Lisasin kontakti ka paremasse menüüsse.

    VastaKustuta
  12. Tere mul on kerge probleem et minu estonia tuuneril on sagedused paigast ära, kas oskate öelda kuidas ma seda häälestada saaks

    VastaKustuta