pühapäev, 2. detsember 2012

Odav ja hea heli filmide vaatamiseks

Sõber samasugune helitehnika huviline nagu mina oli omale arvuti juurde organiseerinud vägagi korraliku helitehnika. Üks aeg ostis ta ka toreda 40 tollise Samsungi teler, mille ta paigutas teise (suurde) tuppa. Paraku ei olnud aga seal toas helitehnikat ning filmiõhtul tuli kas helitehnika vedada suurde tuppa või leppida teleka kõlaritega. Samuti tuli ka arvuti suurde tuppa tuua, kuna telekal ei olnud anaoog-heliväljundit ning helivõimendil puudus digisisend.
Another wild idea appeared - Ostame ja ehitame suurde tuppa sobiva helitehnika võimalikult väikse raha eest. Vaja oli:

  • Võimendit, millel on digisisend.
  • Kõlareid, mis ka stereorežiimis mängiksid kõiki sageduse piisavalt hästi ja selgelt.
Hakkasin esimest lüli, ehk võimendit otsima ning sattusin huvitava eelvõimendi otsa - Sony TA-E1000ESD. Nagu link ütleb, on tegemist ühe verstapostiga Sony helitehnika maailmas, kus antud lahendust kasutati ka hilisemates ja moodsamates võimendites - ruumi kompensatsioon ning ekvalaiser, mis on väga võimekas sellel. Ei soovita ainult analoogsisendeid väga kasutada, kuna iga analoogsignaal muundatakse digitaalseks ja hiljem tagasi analoogseks. Eelmise omaniku sõnul olla sellel võimendil veel mõni op. võimendi koos kondekatega välja vahetatud kvaliteetsemate vastu. Võimendi sain väga hea hinnaga - 30€, odava hinna põhjus - ostuhuvi puudus.
Eelvõimendile on aga kindlasti ka lõppvõimendit vaja, see ju võimendab seda pisikest signaali oma sisendis, et kõlaritesse piisavalt tugev heli tuleks. Vanakoolimehed, nagu me sõbraga oleme, otsustasin veidi kummalist , kuid jõulist kombot proovida - Lõppvõimendiks Estonia 010. Leidsin ühe hea eksemplari - Parandamata, lõppudeks ühel õlal sõjaväetööstuse 2T818 transid. Antud võimendile oli juba paigaldatud kullatud RCA sisendid ning kõik el.lüüt kondensaatorid välja vahetatud. Minu tööks jäi väljund 0 reguleerida ning lõputransside algvoolud paika panna. See oli esimene võimendi, mis oli varasema disainiga - mõeldud 4 oomisele koormustakistusele, lõpus 0,33 oomised takid, trafo mähis paksema traadiga, toitepinge natuke madalam. Eemaldasin ka voolupiiraja, kuna omanik on mõistlik helinivooga ümber käima. Samuti tulevad kõlarid 8 oomised. Tulemusks moonutustevaesem heli, natuke rohkem võimsust. Sellest modifitseerimisest saab aimu siit. Võimendi maksumus - 50€.
Et niisama kõvatamist vältida, siis mõned pildid konkreetsetest eksemplaridest:



Jätkame vanakooli radadel - Aeg head kõlarid leida. Antud raha eest ei tea ma paremaid kõlareid, kui Estonia 35AS-021. Need siis toorikuna, kuna on plaanis ka need ära modifitseerida. Miks just need kõlarid? Omal ajal kõrgelt hinnatud, ka väljaspool nõukogude liitu, tugevad vineerist kastid, kärgmembraaniga bassikad, suutes esitama väga madalaid sagedusi väikeste moonutustega ning väliselt täitsa ok disainiga kõlarid ja väga hea hind oma heli kohta. Kõlarid 65€, korralikud.
Natuke taustainfot: Antud kõlari üks suuri komistuskivi on praktiliselt puuduv midbass - heli, mida peaks esitama kesksagedus edukalt, kuid kuppelvaljuhääldi nii madalale ei suuda mängida. Selle asemel lahendati asi nii, et bassikõlar pandi mängima kuni ca 800Hz'ni, seda puht tehislikult, sest reaalselt selline suur bassikõlar ei suutnud nii kõrgele mängida ilusti.
Peas oli idee midagi radikaalset nende kõlaritega teha - Mitmes aspektis kindlasti paljud kahtlevad mu idee mõttekuses, kuid puhta heli nauding räägib enda eest ning peatselt needsamad kahtlused vaibuvad igavesse unustusmerre.
Olles ennem dipoolkõlari edukalt mängima saanud - Minu dipoolkõlarite projekt
otsustasin Estonia kõlarite kesksagedused lahtisele kõlalauale ümber ehitada. Miinuseks on välimus, kuid heli peaks seda kõvasti kompenseerima. Kõlariteks said väljavalituks Focal-JMlabi valjukad, mis on väga kerge ja maheda heliga. Eelmise omaniku poolt tolmukuppel eemaldatud.

Järgmine samm oli kõlarite lammutamine:




Originaalseades on filtri ehitus väga keeruline ning seetõttu heli info kadu suur, seega filter võimalikult lihtsaks teha.
Keskmise kuppelvaljuhääldilt juhtmed ära võetud ning kõrge ja bassika filter ümber tehtud 1.st järku:
Vanematel Estoniatel oli inverteri häälestussagedus viidud ebaeraalselt alla - 31,5Hz peale. Seda kõike selleks, et omal ajal vastaksid kõlarid Gost standardile ning kuuluksid "0" ehk kõige kõrgemasse klassi. Selle tõttu oli aga sellest sagedusest üleval pool lohk (just need sagedused, mida muusikas rohkem kohata basside jaotuses). Seega inverterite lühemaks tegemisega tuleb enamikes lugudes bassi juurde. Võte laialt levinud ja mitmetel kõlaritel juba rakendatud, seega tegevus lihtne. Võtsin esialgu 5cm torud lühemaks.

Tulemus - Bass on meeldivam ja konkreetsem, kõrgeid basse tuli juurde, millest ennem vajaka oli. Madalad bassides muusikat kuulates alles.
Kõlaritele uued juhtmed külge:
Dipoolide jaoks eraldi terminalid juhtmete jaoks ning kast kokku:

Edasi paneeli valmistamine, kus keskkõlar olema hakkab:

Kruvib kenasti selle kõlari krdima paneeli külge:
Ning paneel kinnitatud kõlari külge:

Jäänud on veel ainult üks samm ning seda sammu ei saa päris ette planeerida, kuna vajab katsetamist. Dipooli jaoks filtri valmistamine. Visioon on juba peas olemas ning kui aega saan, et asjaga tegeleda saab ehk ka filtri valmis ning projekt lõppenuks lugeda :) Viimistlus jääb omaniku äranägemise järgi kujundada.


Et ma kogu au ja uhkust endale ei võta, siis teatan avalikult, et tegevuses aitas mind jõu ja vahenditega sõber ning piltide poole pealt oli abiks kah üks sõber.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar