esmaspäev, 17. oktoober 2016

70date südametemurdja Hitachi HA-270

See lugu räägib, kuidas üks hooleta jäetud võimendi taas säravaks viksiti ja uue omaniku leidis.

Oli vaja üle pika aja Tallinnasse minna ja aega parajaks lüüa. Väga lihtne on sellel linnal oma tumedat külge näidata - närviline, kiire, halastamatu, ükskõikne, haisev ja liiga uhke. Sellest hoolimata otsustasin sõita tervelt tund aega ühistranspordiga, et minna vaatama ühte võimendit, mis netikuulutuses silma hakkas.
Mind tõmbas selle võimendi juurde disain ja aastakäik - analoog VU meetrid ning 70dad. Nuff said? Ei? Ok ma seletan mõne aja pärast, miks see nii hea on.
Võim oli aus ja mängis ning lõime käed, lubasin, et auto tuleb sellele järgi. Läbi kivide ja kändude see lõpuks juhtuski - sõber Tallinnast suutis ta ära tuua. Soovitasin tal seda võimendit kodus kuulata. Estonia kõlarid ja Odyssei 010 võimendi mängisid koos tol ajal:


Mis pole ka paha. Aga läks nii, et helistab samal õhtul teatega, et Hitachi avas tema silmad, eelnevalt Odysseiga puhta seapatuelu elanud. Punane pill alla neelatud.



Võimendi siis müüs ennast praktiliselt ise maha. Aga ma tahtsin seda ise ka kuulata ja no näpud sügelesid, et pillile veel viimane lihv anda ja garanteerida pikk eluiga.
Pill oli seest vägagi puutumata, kuni 39 aastat tolmu seal.


Läksin õue ja puhusin selle nostalgilise tolmu omale näkku, hõõrusin hambaharja ja tolmulapiga veits siit ja sealt ja läksin tuppa tagasi. Transid läikisid vähemalt.


Korpuse kruvid kenasti toorest jõudu karpi koguma. Ja noh, et kuhugi toanurka ka laiali ei veereks.


Üks põhiteemasi oli VU meetrite valgustuse vahetus, vanad olid läbi põlenud. Originaalid olid muidugi pandud oh jes made by custom Hitachi only from 1977 - valgustid, mida kusagilt väga pole saada enam.




 Õnneks see roheline originaalvalgustus on väga kole. Ma muidu austan originaalkonditsiooni taastamist, aga see roheline on tõeliselt rõve valgus. Muidugi ei tule sinna ossi LED'e, mis silmad ära söövitab, vaid klassikalised soojad hõõgniidid, mis ka õhtutundidel õrnalt silmi paitavad, samal ajal kui VU meetrid ossimussi taktis käivad.
Rattal oli mul taas kumm töss ja seetõttu käisin jala edasi tagasi linnas, aga leidsin sobivad valgustid üles, 12v 83mA hõõglambid (Pildil on testimiseks 14v katsetuseks)



Väike teepaus vahepeal. Sedapuhku niisutan kurku suvilast saadud piparmündi ja nurmenukkudega. Räigelt hea.


Teelonks käivitas multitääskingu immuunsüsteemi parandamise ja kehaniisutusega ning teadlik pool minust saab nüüd nupud ära puhastada ja õlitada. Ikka süstaldega, ikka rõõmsalt, ikka Cutasepti ja Mobil 1 5W-40'ga.


Ilusad puhtad transid niisama vahepeal hea näidata.


Ja atmosfääriline pilt tegevusest



Edasi esipaneeli ja nuppude puhastus Aasiakatkudest ja muudest plasmoodiumitest.




Põhimõtteliselt võib võimendi kokku laduda, sest muus osas ta mängib väga hästi. 
Ma tooks selle võimendi puhul spetsjomm välja tema nuppude feedbacki, absoluutselt iga nupu liigutus tuletab meelde su kõige magusamaid (märgi) unenägusi. Et oma veendumusi kinnitada, kutsusin külla Sõltumatud Helitehnika Nuppude Testijad (SHNT grupp), kes omapoolse ülevaate allolevas videos andsid


Lisan ka selle toote andmed siia otse passist. Võimsusnäitajad ei ole paberil kuigi aukartust tekitavad, kuid sellest ei tasu end heidutada, ta suudab kõlarite ja bassikäiguga väga meeldivalt toime tulla. Võimendil on tõesit mõnus tämbriosa, mis kõrvu kallistab.


Paar pilti ka kaunist disainist. VU meetrite valgustus sai ju täiega kena? Roheline oleks rõve olnud.





Ja lõpetaks selle postituse võimendi esitlusega. Täna mängib ta meile suurepäraselt 2 Quick Start - Teine Pool. Kui te pole veel 2 Quick Start kontserdil käinud, siis soovitan, äge on. Seniks soovin teile parimaid helisi kõrvu paitama.


[Tegelikult see valgustus nõnda küll ei värele, chill]










1 kommentaar: