reede, 9. detsember 2016

Kivist transsi ehk Technics SU-7700K

Olime sõbraga juba aastaid kivis olnud. Ehk põhivõimenditena kasutanud 90date Technicsi kivivõimendeid:
SU-V660


ja SU-V470 PXS Cap



Need teenisid meid väga hästi ja ustavalt.
Üks hetk tuli mul suur isu analoog VU-meetrite järgi ja hakkasin kuulutusi sirvima. Leidsin peatselt aparaadi, mida sooviks omada:



Technics SU-7700K mudeli nimeks. See aparaat on üle valatud hurmava 70date disainiga, tootmisaastaks 1978! Näeb pentsikult stiilne välja ja on väga kvaliteetse disaini ja sisuga:
  • Metallist kõrgläikega kroomitud nupud.

  • Nupp mis lubab VU meetritel ka vaiksel helitugevusel reipalt liikuda.
  • Detailsed analoog VU meetrid, mis üsna täpselt muusika taktis liiguvad. 

  • Pehme kollakas VU meetrite taustavalgus.
  • Isegi lõpptransside jahutusradikas seest on ülivinge poolmatt tooniga.

  • Lõpptransside paarid on hästi eraldatud vastavalt punase või musta kirjaga.
  • Võimendi käib väga vingelt ja peenelt lahti.
  • Korrektselt mõõdetud vähemalt 2x50W võimsust 8 oomi peal, mida toetab suure varuga sobitatud trafo.
  • Hindan 70date tehnika manuaale, kus mittetehnika teadja kuid osavate kätega inimene saab pilli juhendi järgi hooldada. Manuaalid on tõesti pädevad.
Noh nagu tänapäeva mõttes Apple toodang väga hästi läbimõeldud disainiga, kus pisiasjadele rõhku pandud.

Andsin aparaadi mõneks ajaks sõbrale kuulata ja tutvumiseks. Tundub, et tegemist on aparaadiga, mis hakkab väga hästi külge. See heli võrreldes kivivõimendiga on hoopis teisest puust, eriti hästi tunda instrumentaalmuusika puhul. Bassihelisi genereerivad pillid kõlavad väga jõuliselt ja võimsalt, muusika on oluliselt elavam kui kaks dekaadi uuema Technicsi pilliga. Elektroonilise muusika puhul vahe nii märgatav pole.
Ja enam endise võimendiga sõber kuulata ei tahtnud. Võtsime Ebay lahti ja leidsime sama eksemplari ning tellisime ära. Tuli koos stiilse tuuneriga, mille endale omistasin, kuna mulle meeldib see atmosfäär, mille analoogtuuner toas loob. Sõber on rahul sellega, kui veebist Raadio2'te kuulata saab ja tehing sobis mõlemale. Tulime kivist välja ja nüüd oleme transis.


Kahel eksemplaril olid mõned pisikesed erinevused:
  • Puidust korpuse jahutusavad erinesid
  • Lõputransid Ebayst tellitud eskemplari puhul ei omanud NEC tähist.
  • Ebay variandi puhul olid osad lüüdid suurema pingetaluvusega, 50v vs 64v näiteks.
Aga mis ma siin niisama vatran, me ikka tegime nende võimenditega ka midagi:
  • Praktiliselt kõik nupud tegid peale oma sihtpärase tegevuse ka midagi ebameeldivat. Balanss kõikus, nupud tekitasid raginat ning lülitusid ebatäpselt. Kõik nupud ja potekad said puhastuse. Loudness nuppu päris korda ei saanudki, aga see on meiesuguste kaliibermeeste puhul alati OFF asendis :)
  • Kõlariterminalid tagapaneelil olid ebamugavad ja tagasihoidlikud, ei hoidnud kaablit hästi kinni. Asemele panime sellised, mis tulevad toime ka jämedama kõlarikaabliga ja hoiavad seda turvaliselt endas ning näevad võimendile vastavalt massiivsemad välja.


  • Millegi pärast minu eksemplaril oli ütlemata naljakas pistik pandud, asemele läks korralik heavy-duty pistik, mis kindlalt pistikupesas püsib ja tagab katkematu voolu seadmesse.

  • Lüüte hetkel vahetama ei hakanud, midagi koledat seal vastu ei vaadanud. Võtame selle siis ette, kui häirima hakkab.

  • Enamik Technicsi 70-90 pillide tüüpvigadeks on väsinud relee. Müüakse turul uusi asendusi. Sümptomiteks on heli ärakadumine eriti vaiksel kuulamisel ühest või mõlemast kanalist ning katkendlik heli. Nõnda käitusid ka need võimendid. Peale asendust oli heli eriti värske. Nagu ikka peale igat väikest tuuningut: Bassid võimsamad ja sügavamad, heli ruumilisem, kõrged täpsemad, vokaal veel selgem!





 Minu võimendi oli veel müstilise boonusega ja siin küsiks laia silmaringiga inimese abi!
Härrased, kui keegi rootsi keelt oskab, võiks aidata tõlkida, mis siin täpselt kirjas on. Loen välja, nagu oleks mingit eelastet modifitseeritud, aga skeemi peal ei märka mingeid muutusi. Julgelt võib kommentaaridesse või meilile tafkaaudio@gmail.com kirjutada :)


Need võimendid on tehnikatoas väga domineeriva iseloomuga - Sisse-välja lülitades saadavad laiali korraliku EMP laengu, mis lööb kõik külgeühendatud USB seadmed arvutil paariks sekundiks rivist välja :)



Tänane eripakkumine on VU meetrite mahlakas kontsert, mida saadab Leo Moracchioli mängimas Adele kuulsat pala Hello. 
Lähitulevikus liigun võimendi sisendist vastuvoolu ehk olen enamus aega kuulanud muusikat arvutist ja kirjutaks natuke helikaartide/DAC teemal.
Mõnusat helide nautimist seniks!







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar