teisipäev, 28. august 2012

Radiotehnika U-101 värskendamine, modifitseerimine ning kaasajastamine

Üks väga laialt levinud võimendi suhteliselt kompaktse suurusega ning viisaka välimusega. Paraku aga vene standardite järgi tehtud ning üsna vanake. Omab potentsiaali ümberehitamiseks. Kuna sõber just sellise võimendi omale soetas, otsustasin sellele käe külge panna.

Esimene õhtu:

Võimendi ise selline peale sõbra poolt nühkimist:

Esmalt võtsin kätte potekad (keeratavad nupud ;) ), mis on õnneks teatud määral hooldatavad (omavad avasi sisule ligipääsemiseks):


Puhastasin need esmalt Cutaseptiga ära (korralik alks), seejärel lisasin nõelaga paar tilka täissünt. mootori õli ning liigutasin nuppe kuni õli võrdselt laiali valgus. Sellega sai nupud korda ning liikusid teised nüüd väga mõnusalt.

Teisena sai ette võetud sisendselektori plaadi ning kogu selle üleliigse kammaijaa eemaldamise, kuna signaaliteekond, mis võimendisse tuleb, on jaburalt pikk: Liigub mööda sisendit läbi mitme skeemi jõudes sisendiselektori potekale, sealt edasi läbi op võimendi ning läbi veel ühe poteka (maki väljundi selektor, dafuq?) ning alles seejärel eelvõimendisse.
Eelvõimendi sisendi juhtmed üles leitud:
Sisendi selektori plaat lahti ühendatud, voolujuhtmete eemaldamine:

Üleliigsete juhtmete eemaldamine vol1:
Üleliigsete juhtmete eemaldamine vol2:

Uue sisendi juhtmena kasutasin Printeri USB juhet, mis on jämeda topeltvarjestusega ning sisaldab täpselt õige arv peenjuhtmeid (4tk):
Uus sisendi juhe leidis omale väga viisaka peidukoha, kõrvaltvaatajale jääb mulje, nagu tegemist oleks Harman-Kardoni poolt tuunitud Radiotehnika võimendiga. Juhtme peitmine:
Parem vaade ilusti veetud peidetud juhtmest:
Sisendijuhtme otsad valmis tehtud ning ootavad oma RCA emaseid pesasi, kes neile meeldivalt kvaliteetset sisendsignaali pakuks:
Teine pool sisendijuhtmetest joodetud otse eelvõimendi külge:
Näide, kui palju kasutut kraami jääb üle:
Coming soon, ehk 2 x 15 000mkF toitelüüdid lõppvõimendile, mis parandab madalat otsa võimendil:
Ning ei suutnud ennast tagasi hoida, pidin proovima kuidas võimendi hetkel töötab:

Teine Õhtu:

Järgmiseks meisterdasin tagapaneelile lihtsalt mugavamad kõlariklemmid ning RCA sisendid, mistõttu on juhtmemajandus mugavam ning võimendi üldmulje modernsem. Kuna kasutada oli ainult olemasolevaid vahendeid, kinnitasin kõlaridklemmid cd plaadi ümbrisega :)
Siin on näha RCA sisendid seestpoolt, sisendijuhtmed külge joodetud:
Ning kaitseplekk tagasi pandud:

Kerge lihvi sai ka puidust korpus, millele hiljem õrn kiht ka lakki peale läks, et läige püsiks:
Ning ülemine jahutusplekk viimase tilga musta spreivärvi:

Kuna ma juba viimistlusega hoos olin, puhastasin ka esipaneeli ära ning osad pooleldi kulunud kirjad sai täitsa maha nühitud, et oleks puhtam vaade:
Välimusele peab ka vastav sisu olema, ehk asume heli kallale. Toitelüütideks läksid 2x 15000Mkf lüüdid, mis peaks bassimatsu korralikult parandama :)
Antud võimendi on levinud kahe erineva lõppvõimu skeemiga. Lihtsalt öeldes mängib üks variant paremini 8 oomiste kõlaritega, teine aga 4 oomiste kõlaritega. Tegin kindlaks, et antud variant sobiks pigem 8 oomiste kõlarite jaoks. Kuna kõlarid olid sõbral võimendile ostetud ning 8 oomised sain teha järgneva triki. Nimelt on lõppvõimendi voolupiiraja üsna karm tehtud, seega võtsin kätte ja eemaldasin selle skeemilt. Tulemus peaks teoreetiliselt olema see, et ~2x15w asemel kasvab väljundvõimsus ~2x32w'ni. Selleks eemaldasin 2 takistit mõlemast kanalist:
Ning lõpptulemus ja loom peatselt valmis omanikku õnnistama meeldiva ning võimsa heliga:

Ning test. PS! Heli raginat põhjustab kaamera mikrofon, mis ei talu lihtsalt nii suurt helirõhku. Tegelikult on heli ka puhas siis, kui indikaatorid punases on :)

30 kommentaari:

  1. mul on radiotehnika y-101 võimendi, mis hässti ei tööta, ragiseb juba vaiskelt mängides, mind huvitab et kas on seda võimalik korda teha ja palju selle maksumus võiks olla?

    VastaKustuta
  2. Tere! Tean et vana teema juba, aga kas sa mingi raha eest teeksid samasuguse protsetuuri nagu siin blogis kirjutatud? Kus asud? Võim on muidu radiotehnika y-101 hi-fi

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere. Arvan, et kui vaba aega tekib, siis võin ikka. Asun Tallinnas/Haapsalus.

      Kustuta
  3. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  4. tere, endal sama võim ja tehtud samad muudatused. suured tänud.
    kuid sooviks teada mis takistid sa ära võtsid lõppvõimul :).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. r24 ja r25 peaks olema. Ma ei soovita päris lambist neid välja joota, võimalik lõputransid läbi kärsatada olenevalt sellest, mis variandiga tegemist ja väljundkoormusest.
      Ohutum oleks r32, r38, r33, r38 rööbiti peale joota mõneoomine. Head katsetamist :)

      Kustuta
  5. Ole hea ja võta samuti ühendust, väiksed mured vaevavad minugi 101te.

    VastaKustuta
  6. Tere ,ka seisma jäänud raadiotehnika kplt. raadio ja võimendi U-7111,võim sai kunagi arvuti taha ühendatud ja vist läks lõpvõim läbi ja raadio vist tuleks ka uuesti häälestada ,et kui on viitsimist asjaga tegeleda ???
    email: tiivei@hot.ee

    Edu !!!!

    VastaKustuta
  7. Tere. Samuti probleem ja vaja tuunida radiotehnika y101 võimu? Samago36@gmail.com

    VastaKustuta
  8. Tekkis paar küsimust.. ehk aitate. purustaja2@gmail.com

    Lp Rainis.

    VastaKustuta
  9. Tere!
    Kui palju ülaltoodud võimendi sisemine tuunimisprotsess maksab?
    Olemas samasugune võim.

    vrait222@gmail.com

    VastaKustuta
  10. Tere, kas oleks võimalik enda võimendi ka korda saada. Mul töötab aga vajaks värskendamist. Palun võtke ühendust jonnygd@gmail.com

    VastaKustuta
  11. Väga asjalik teema. Eriti algajale elektroonikule kuna Y-101 on suhteliselt lihtne võimendi mille kohta on informatsiooni meeletult. Sai ka endal siit paar ideed ja võim uuendatud, kuid peale kahe lõppvõimu läbi kõrvetamist otsustasin vahetada need välja LM4766T baasil võimendi vastu.

    VastaKustuta
  12. Sooviks ka radiotehnika y-101 sama uuendus kuuri. uvek88@gmail.com

    VastaKustuta
  13. Tere kõigile! Vahva on näha, et nii mõnigi tunneb sellise teema vastu huvi. Paraku endal on hetkel muud huvid primaarsed ning vanakooli võimendite taastamisega hetkel ei tegele. Kui aga keegi soovib ise ette võtta mingit uuenduskuuri, saan nõuga ikka abiks olla.

    VastaKustuta
  14. Tere.Minu kätte sattus ka üks u101.Pärast potede puhastamist ja mõne külmjootena tundunud koha ülejootmist tämbriplokis kadusid pisiprobleemid ära.Aga üks on veel.Kaitseploki relee hakkab juba väikese helivaljuse puhul värelema ja bassidele tuleb ragin sisse.Valjust saab keerata umbes poole peale.Mida teha.Palun asjalikku abi.kalle.nelis@tt.ee

    VastaKustuta
  15. Tere.
    Lihtne küsimus. Kuidas skeemil vahet teha, kas ta on mõeldud paremini mängima 8 oomistega või 4 oomiste kõlaritega? Palun vastus meilile: tukii@hot.ee
    Ette tänades,
    K.

    VastaKustuta
  16. Oskaks kuulata, kui keegi head nõu annaks... Üritame lõpu trantse KT805 ja KT837 asendada D688 ja D718. Lüüdid vahetatud,toide on kohandatud. Mida veel? Härrased haridusega tulge appi.

    VastaKustuta
  17. Tekkis ka paar küsimust. Ehk saaksite kontakti jagada 🙂

    VastaKustuta
  18. Tere. Oleks ka küsimusi. Saaks meili teel või lausa tel. teel suhelda?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere Kenneth. Kirjuta tafkaaudio@gmail.com

      Kustuta
  19. Tere.Nojah mul on ka võimendi u-7110,potekad puhastasin ära ja muud nipet näpet mis vaja nokitsemist ka justkui tegin ära,aga parem kanal mängib vaiksemalt ja bassi on vähem.Kas võib asi olla toite lüütides?Muidu uued lüüdid on postiga teel,aga kas kannataks panna 2x47000 uf 35v.(need olemas) siis selles mõttes,et midagi kurja ei tee seal? Ning sama jama on ka kõrvaklapi väljundis??? Tänud ette!

    VastaKustuta
  20. Tere! Kas mõtled U7101 võimendit?
    2x47000 ei kannata dioodsild välja, ehk mõtlesid 2x4700? See on ok ja hea asendus 4x2200uf asemel.
    Toitelüüdid vaheta kindlasti ära, aga düsbalanss kanalite vahel enamasti ikka põhjustatud potekatest - kulunud või nõuka tehnika puhul ka lihtsalt praagist või kõikuvast kvaliteedist.
    Jõudu timmimisel!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere jälle,U7101 jah ja kondekad on ikka 47 000 uf. hiinakad!Ootan siis oomipoest 6x2200uf. lüüdid ära.Seal muidu paistavad 2tk. lüüti eraldi olevat,need kõik eraldi siis vahetusse?Ega ei oska öelda milline millised potekad sobiks asenduseks balantsi potekale?Palju sellel takistust võiks olla? Tänu!

      Kustuta
  21. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta