teisipäev, 31. märts 2020

Hitachi HA-330 otsing ja hooldus

Sõbral seisid juba pikemat aega üsna kurvalt ühed mõnusad Estonia kõlarid.
Seisid nad eelkõige sellepärast, et neil polnud väärilist võimendit.

Missioonitunnetus minus süvenes ning peale mõningat otsimist jõudsime mõlemad konsensusele, et üks Hitachi võimendi tuleb neile kõlaritele seltsiks võtta.

Leidsime sellise ning kuigi nägi see piltidel tuhm välja, on tegemist ausa pilliga ja kirjeldati teda kui super heas konditsioonis


Kiirelt testides, kuulsin, et ta töötab, kuid midagi oli valesti. Seega kirjeldus kahjuks ei vastanud tegelikkusele. Testin alati nii, et mõõdan ka voolutarvet ning selle võimendi voolutarve ilma muusikat mängimata oli 60W.
Mõistan, et tegemist on 70datest pärit pilliga, kus voolutarbele väga rõhku ei pandud, kuid enamus selle ajastu pillid tarbivad sellisel juhul 10-30W, mitte rohkem.

Kui lõputransside algvoolu mõõtsin, tuli viga välja - algvool oli üle 10x suurem kui ta peaks olema ja transid küteti lihtsalt nii kuumaks tühikäigul, nagu võim mängiks vähemalt poolel võimsusel.
Seda kinnitas ka üsna palav jahutusradikas.

Võimendil annab küll algvoolu sättida, kuid väga allapoole ma seda ei saanud - tarbis endiselt 45-50W, mis on liiga palju.

Sellises reziimis ei ole võimendil kindlasti ohutu olla ning millegi mahapõlemine kindlasti lähemal kui korretses reziimis.

Alustasin siis klassikast, vahetasin lüüdid uute vastu.


Uurisin ka internetiavarusi ning tuleb välja, et sellel võimendil on kasutusel transside kaitsemehhanismiga takistid - takistite takistus suureneb jäädavalt, kui tekib ülekoormus.
Selliseid variaatortakke oli lõputransside lähedal õige mitu ning neid mõõtes selgus tõsiasi, et originaalsest takistusest ei olnud midagi alles. Näiteks 22 oomine takisti oli reaalselt 150 oomi kanti või rohkem. Ning vigased olid kõik sellise mehhanismiga takistid.
Asemele läksid standardsed takistid


Peale seda pulli proovisin uuesti lõputransside algvoolu sättida ning mida ma kogen - regulaator töötab nagu peab ning mõlemad kanalid said tehase manuaali järgi üsna täpselt 8mV algvooluks nagu ette nähtud.


See peegeldus ka voolutarbes, mis oli nüüd alla 20W. Selle tulemusega võib juba rahul olla.


Hooldatud sai muidugi ka poted ja lülitid. Selle võimendi puhul võib neid detaile kiita, sest nad on piisavalt kvaliteetsed ning disainitud selliselt, et neid on hõlbus hooldada.
Võimendi läbis ka küürimise ning esipaneeli hoolduse ning nägi peale seda hoopis parem välja.

Peale seda oli võim valmis Estoniad tüürima ja ta sobib selleks ikka väga hästi.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar