esmaspäev, 25. veebruar 2019

Radiotehnika s70 taastamine

Üks helitehnika huviline pakkus mulle kunagi taastada tema juures seisvaid S70 kõlareid - 35AC-013. Tol hetkel soovitasin talle kedagi teist, aga umbes aasta pärast saime uuesti jutule ning võtsin väljakutse vastu.


S70 kõlarid ei ole varem mu tähelepanu saanud. See suhtumine muutus täiesti vastupidiseks, kui nendega täpsemalt tutvust tegin.

Millega siis tegemist?
Lõunanaabrite vabrikust välja tulnud aktiivsed kõlarid (st. lõppvõimendi on kõlarisse sisse ehitatud), mille elemendid on meil väga tuntud RRR valjukad - nii kõrged, keskmised kui ka bassid peaksid olema praktiliselt samad või sarnased mis S90 kõlarites ja seda on paraku ka helis kuulda - just neid kõrgeid ja keskmisi.

Lõppvõimendiks on täpselt sama, mis kurikuulsas Radiotehnika U101 võimendis lõppudeks - UNC-50-8 moodul, kuid S70 puhul on nende nimivõimsus vähemalt 35W tänu sellele, et igal lõppvõimendil on oma toide ning see on piisav.

Kast on paraku kinnine ning efektiivset mahtu kõigest 17,5L. Seda on väga vähe selle 10 tollise bassika jaoks ning seab teatud akustilised piirangud.

Nüüd tuleb aga põnev punkt. Läti insenerid leidsid sellele puudulikule kastimahule lahenduse, elektromagnetilise tagasiside(EMOS) süsteemi abil, mis oluliselt kõlaritel madalat otsa parandab. Selle sensor asub bassivaljuka sees tolmukupli all. Tänu sellele on aktiivsüsteemi kuulamisel bassimats jõuline, nagu tegemist oleks suurte kõlaritega.
Võimalus on kasutada ka passiivset sisendit, kui on soov eraldiseisvat lõppvõimendit kasutada. Kahjuks aga sellisel juhul EMOS süsteem ei tööta ning bassihelid on oluliselt kuivemad.

Mis siis mind nendes kõlarites paeluma pani?
Need on väga stiilsed - mitte ajatult stiilsed nagu Estonia 35ac-021 oma clean-looki'ga, vaid nende retro välimuse tõttu, mis toas seistes kiirgab mineviku hõngu. Seda muidugi juhul, kui kõlarid on visuaalselt väga heas korras.
Valjukatel on ümber hõbedast rõngad, mis neid veelgi esile toovad. Lisaks on esipaneelil suurelt mudelinimetus kirjas, VU indikaatorid ning keskmiste ja kõrgete reguleerimise nupud samuti olemas, mis kokku loob väga esilekutsuva terviku. Kuigi kastid on mõnusalt kompaktsed, siis bassivaljukas oma suuruse tõttu lisab kõlaritele massiivsust. Need kõlarid juba kodudisainis märkamata ei jää.



Juhtus nii, et ilma pikemalt süvenemata kõlarite vigadesse otsustasin need hoopis endale osta!
Eesmärgina taastada originaalilähedane konditsioon nii tehniliselt kui välimuselt.

Võtsin esimesena tehnilise poole ette ning kaardistasin sümptomid, mis tuli likvideerida:
  • Üks kõlar ei teinud piuksugi, ainult sahises.
  • Teine kõlar mängis mingit heli, kuid läbi suure ragina.


Nõuka tehnika puhul esimene tegevus muidugi lüütide vahetamine.



Vahetasin toitelüüdid, kus 4x2200mkf asemele läksid 2x4700mkf.
Samuti igal skeemil, kaasa arvatud lõppvõimendi ja esipaneeli taga olevas plokis lüüdid.

Lüütide vahetusel kohtusin esmakordselt ühtede neljajalgsetega, mis tuli asendada klassikaliste kahejalgsetega:


Tuleb välja, et keskmine jalg on pluss ning ülejäänud jalad kõik miinused. Õnneks kõik kolm miinusjalga läksid skeemis ühte kohta ning ei vajanud sildade ehitamist, seega asendus täitsa üks ühele.

Lihvisin ka relee klemmi otsad üle ning puhastasin ära, kuna relee on lahtine ning kontakt aastatega kulunud.



Tulemuseks hakkas üks kõlar ilusti tööle, teine kõlar ei teinud ikka piuksugi.

Hakkasin skeemiplaate omavahel vahetades viga lokaliseerima ning viga peitiski end esipaneeli plokis. Vahetusse läks üks transs, mis oli omadega läbi ning tulemusena hakkas ka teine kõlar ilusti muusikat mängima.

Ühel kõlaril tekitas veel trafo natuke liiga suurt urinat. Õnneks on selle jaoks olemas trafo vitsade pingutid ning neid sai peale keeratud. Peale seda urin kadus.

Puhastust said ka esipaneelil olevad poted.

Valjukad olid iseenesest väga heas seisus. Määritud sai ainult lõdvikud silikoonõliga, et kaitsta UV kiirguse ja muude ohtude eest ning hoida neid paremas füüsilises vormis.


Kuna enamus tehnikat on mul modernsete ühenduste peal - banana plugs ja RCA'd siis uuendasin ka S70 sisendite-väljundite formaati.
Kidurate kõlariklemmidele asemele läksid banana plug'id, millel ka lihtsa juhtme ühendamise võimalus olemas.


Kuna kõlaritel on aktiivsisend duubeldatud (vasak ja parem), siis tegin ühe DIN pesa RCA'ks ning teise jätsin vanakooli DIN juhuks kui vanat tehnikat vaja külge ühendada.



Järgmises artiklis räägin välimuse taastamisest ning teen kokkuvõtte kõlaritest. Kuna üks kõlar nägi välja selline, siis tegemist oli omajagu:

4 kommentaari:

  1. Tere. Kui palju läks maksma estonia 010 eel ja lõppvõimendite remont?

    VastaKustuta
  2. Tere! Kirjuta tafkaaudio@gmail.com ja saame lähemalt rääkida.

    VastaKustuta
  3. Tere! Minu mäletamist mööda ei ole need kaks aktiivsisendi pesa mitte duubeldamiseks, vaid eelvõimust tuli signaal ühte pessa ja kõrvaltpesast sai edasi minna teise kõlarisse.

    VastaKustuta
  4. Ka nii on võimalik ühendada neid jah, originaalkonditsioonid.

    Eelvõimul oli muidugi kaks väljundit ja sai ka eelvõimust otse teise kõlarisse kaabel viia.

    Nendel kõlaritel siin oli eesmärk pigem tänapäeva tehnika ühendamise võimekusega, samas, et säiliks ka võimalus originaaleelvõimendiga ühendada kui vaja.

    VastaKustuta