kolmapäev, 27. detsember 2017

Audes 012 kõlarite taastamine

Need sümpaatsed Audes 012 kõlarid. Estonia 35AC-021(-1) järeltulijad, millel stiilselt ümmargune musta värvi kärgbass mürisema pandud.

Kuuldatavasti kogus Audes kokku RET tehase Estonia kärgbassid ja kasutas neid, et toota tänapäevasem variant sellest bassikast - 75w82-8.



Sattusin taas ühe kuulutuse peale, mis huvi pakkus. Seekord siis Audes 012 kõlaripaar. Väidetavalt mõlemad kärgbassikad ragisesid. Kohapeal selgus, et ka mõlemad keskvaljukad ei teinud piuksu. Aga müüja oli vastutulelik ja sain kõlaripaari lõpuks täitsa okei hinnaga.

Asusin ühel mõnusal nädalavahetusel kõlareid lahkama, et välja uurida, milles kühvel.

Kesksageduste puhul selgus, et mähisetraat oli katki ja mõlemal õnneks sellises kohas, kus ta liigub klemmidelt poolini. Teisisõnu - parandatav.
Ühte valjukat oli keegi juba parandanud korra, katsusin ise paremini teha.
Asemele läks jupike head vasktraati, mille ettevaatlikult kokku jootsin ja joodetud koha õrnalt liimiga katsin.


Teiseks võtsin ette kärgbassid. 
Nende puhul selgus, et vuntsid olid katki kulunud.



Vuntsid purunesid mõlemal kõlaril sealt, kus nad on ühendatud võnkepooli traadi külge ja liimitud võnkepooli toru külge.

Põhjuseks võis olla kehv vuntsi materjal või see, et liimiga ei kaetud seda osa, kust vunts oli tinaga üle tehtud kuna vunts on sealt jäik ning vibratsioon raputab ta sealt puruks.

Asusin vuntsi otsingutele Eestist ja välismaalt ning lõpuks sattusin hoopis kohaliku elektrooniku juurde.
Härrasmees müüb mootoriharjadele mõeldud vuntsimaterjali. Võrreldes kõlari vuntsidega on vahe selles, et kõlaritel on sees nöör, tema poolt pakutud variant täisvaskkiud - pooled ühtepidi, pooled teistpidi. Võimalik, et induktiivsuse vähendamiseks aga mine sa tea. Väga elastsed. 

See tundus kõikidest variantidest vastupidavaim variant. Kes soovib temalt vuntse osta, siis soovitan soojalt - Kontakt

Valmistasin vuntsid ette, jootes ettevaatlikult tina vuntside otsa, jälgides, et tina sees kaugemale ei jookse, kuna see võib märkamatult viia enneaegse purunemiseni.


Jootsin vuntsid võnkepooli traadi külge ning katsin vuntsi ühenduskoha võnkepooli poolt kahekomponendilise epo liimiga. Jootsin ja ühendasin ka klemmipoolsed kohad ära ning fikseerisin vuntsid nipokaga, et liim õigesti ära kuivaks. 24 tundi ootamist.


Vuntsid valjukatel valmis joodetud.


Mõõtsin kõlaritel takistused, kontrollisin võnkepoolid üle ja pöörasin kõlarid kastides vastavalt, et gravitatsioon võnkepooli asendit komplimenteeriks.

Kõik elemendid küljes ja proov - Muuska kõlab ja väga hästi. Bassid mürisevad. Vokaal tuleb kenasti ka läbi keskmiste kõlarite. Kannatab ka suuremat võimsust.

Loeks siis need kõlarid täisväärtuslikuks, millel loodetavasti üks tüüpviga kehvade vuntside näol likvideeritud.


Kui kellelgi on pakkuda vuntsivigadega 75w82-8 kärgbassikat, võib mulle pakkuda, kuna ma võtaks siiski mõne igaks juhuks varuks. Kirjuta tafkaaudio (ätt) gmail.com

Mõnusaid helivõnkeid kaamoseperioodiks!







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar